Strict Standards: Declaration of JCacheControllerView::get() should be compatible with JCacheController::get($id, $group = NULL) in /storage/content/17/140517/sfek.se/public_html/libraries/joomla/cache/controller/view.php on line 137

Forskning Linköping

Vid den endokrinkirurgiska sektionen i Linköping bedriver vi ffa forskning kring endokrina tumörer. Studierna bedrivs som prekliniska experimentella och kliniska studier.

SKÖLDKÖRTEL

Aktuellt undersöker vi tillämpligheten av en sköldkörtel-score för att kunna förutse vilka patienter som profiterar av en operation pga sköldkörtelknöl där patientens besvär står i fokus. 

BISKÖLDKÖRTEL

I de flesta fallen lyckas kirurger identifiera bisköldkörteltumörer (paratyreoideadenom) intraoperativt. Sällan kan de trots noggrann halsexploration inte hittas. Det finns en hel del radiologiska undersökningar som kan hjälpa lokalisera/regionalisera dessa tumörer. Dock händer det ibland att ingen metod visar var bisköldkörteltumören finns. Här försöker vi utveckla nya metoder för att kunna lokalisera bisköldkörteltumörer (paratyreoideadenom).

BINJURE

Här bedrivs experimentell forskning för att identifiera gener som påverkar utvecklingen av båda binjurebark- och binjuremärgtumörer.

Utöver det erbjuds alla patienter med binjuremärgtumör (feokromocytom) att ingå i ett screeningprogram där vi kollar om patienten har en mutation i en av de kända ärftliga generna. Att veta att man har en sådan mutation kan har stor betydelse båda för patienten och släktingar. 

GEP-NET

Här har vi aktuellt ingen pågående forskning på kirurgen.

Bli medlem

ST-doktorer: GRATIS första året!
Övriga: 100 kr/år

Ansökningsblankett

 

 

För fullständig medlemsförteckning kontakta vetenskaplig sekreterare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.